Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ανοιχτές βιβλιοθήκες – Ανοιχτά μυαλά!

Η υπαίθρια βιβλιοθήκη στη Δημοτική Αγορά της Κορίνθου στήθηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια της έκθεσης “Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013” τον Ιούνιο του 2013 και αποτελεί μια προσπάθεια που γίνεται από πολίτες της Κορίνθου να στηθεί μια ανοιχτή δομή ανταλλαγής βιβλίων και γνώσης, μέσα στο κέντρο της πόλης.

Ο στόχος μας είναι να λειτουργήσει σαν ένας χώρος στον οποίο ο καθένας μας θα μπορεί ελεύθερα να φέρει και να δανειστεί βιβλία, να τον χρησιμοποιήσει για διάβασμα και συζήτηση ή απλά ως μια ήσυχη γωνία στοχασμού και περισυλλογής.

Ο χώρος της υπαίθριας βιβλιοθήκης δεν ανήκει σε κανέναν συγκεκριμένα. Ανήκει σε όλους μας εξίσου και όλοι μαζί είμαστε υπεύθυνοι να τον διατηρούμε καθαρό, τακτοποιημένο, με τα βιβλία στη θέση τους. Μπορούμε να δανειστούμε βιβλία χωρίς χρέωση και χωρίς έλεγχο, έχοντας όμως στο νου μας να τα επιστρέψουμε για να τα χαρούν και άλλοι μετά από εμάς.

Απώτερος σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να ανοίξουμε τα μυαλά μας. Να εκπαιδευτούμε στο μοίρασμα, την συντροφικότητα και την ανταλλαγή, διαβάζοντας βιβλία που θα προσφέρουν, εκτός από γνώση ή πληροφορίες, την ευκαιρία να ταξιδέψουμε, να φανταστούμε, να προβληματιστούμε και να εμπνευστούμε. Βιβλία πολύτιμοι σύντροφοι που θα μας οδηγήσουν σε μια βαθύτερη αναζήτηση του δικού μας δρόμου.

Και ευελπιστούμε ότι, με την βοήθεια όλων, η υπαίθρια βιβλιοθήκη θα συνεχίσει τη λειτουργία της και μετά το τέλος της έκθεσης, για να μπορούμε όλοι μας να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και στους ορίζοντες που μόνο ένα βιβλίο μπορεί να ανοίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου