Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου

Στις σύγχρονες δυτικές βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, το χρήμα καθορίζει όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης ζωής δίνοντας μια τιμή στα πάντα. Σήμερα σε αυτές τις χρηματο-κεντρικές κοινωνίες σε κρίση, το χρήμα συσσωρεύεται και εκλείπει τεχνητά -ή μάλλον συσσωρεύεται στα χέρια των λίγων- χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό της δημιουργίας του ως ανταλλακτικό μέσο εξυπηρέτησης των ανθρώπινων αναγκών.

Σήμερα, που η κρίση βρίσκεται στο ζενίθ της, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτή δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι κοινωνική, όπως επίσης και κρίση αξιών. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον όλοι – πολίτες, πολιτικές και αυθόρμητες δράσεις – επαναπροσδιορίζονται. Υπάρχει μία λύση; Ο καιρός του μεσσιανισμού και των αυτόκλητων Μεσσιών μάλλον έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για το λόγο αυτό εναλλακτικές προτάσεις, όπως αυτές της Τράπεζας Χρόνου, δεν επιδιώκουν γενικές εφαρμογές αλλά στηρίζονται στην εθελοντική συμμετοχή, οδηγούν σε ενδιαφέρουσες ελάσσονες δράσεις, που, όμως, αν αθροιστούν μπορούν να δώσουν σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο.

Πως μπορούμε όμως να το επιτύχουμε αυτό;

Μπορούμε να ψάξουμε διέξοδο προς μία κατεύθυνση περισσότερο προς τις ρίζες, περισσότερο ανθρωποκεντρική, δίνοντας στο χρήμα λιγότερη αξία και αυξάνοντας την κοινωνική συνοχή. Μπορούμε τουλάχιστον να καλύπτουμε ορισμένες από τις ανάγκες μας χωρίς τη διαμεσολάβηση χρημάτων. Μπορούμε να παρακάμπτουμε τα επίσημα νομίσματα δημιουργώντας δικά μας μέσα συναλλαγής ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους ακόμα και όσοι δεν έχουν καθόλου χρήματα. Μπορούμε να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους της κοινωνίας στην αρχική αξιωματική του θέση: από το χρήμα στον άνθρωπο, από τον ανταγωνισμό στην αλληλεγγύη.

Στην προσπάθεια αυτή, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα προς την ωρίμαση. Τη δημιουργία Τράπεζας χρόνου.

Επισήμως, οι Τράπεζες Χρόνου έχουν τις ρίζες τους στις ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 1980: εμπνευστής τους ήταν ο δρ Έντγκαρ Καν, ο οποίος θεωρούσε πως η οικονομία της αγοράς δεν μπορεί να φέρει εις πέρας «το πραγματικό έργο της κοινωνίας, που είναι να νοιάζεσαι, να αγαπάς, να είσαι πολίτης, γείτονας και άνθρωπος».

Επιστροφή στις ρίζες λοιπόν ή επιστροφή στο μέλλον; Όταν κάποιος μελετά την τράπεζα χρόνου δεν μπορεί να μη θυμηθεί πρακτικές που εφαρμόζονταν και εφαρμόζονται στην ελληνική επαρχία. Αλήθεια, ποιος δεν βοήθησε ή δεν βοηθήθηκε στο μάζεμα της σοδειάς από το γείτονα; Στα παλιότερα χρόνια, στο κτίσιμο του σπιτιού έπαιρνε μέρος αν όχι όλο το χωριό τουλάχιστον η γειτονιά. Μήπως, τελικά, η τράπεζα χρόνου δεν είναι κάτι νέο, αλλά μια πρακτική που αναδύεται σταδιακά από το πρόσφατο παρελθόν μας;

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 2.500 εναλλακτικά τοπικά νομίσματα και συστήματα αχρήματων συναλλαγών σε όλο τον κόσμο. Από τον Καναδά μέχρι την Νέα Ζηλανδία και από την Αργεντινή μέχρι την Σενεγάλη, τα περισσότερα από αυτά τα δίκτυα δημιουργήθηκαν σε περιόδους κρίσης δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να ανταλλάσσουν υπηρεσίες και τοπικά προϊόντα, αξιοποιώντας καλύτερα τους υπάρχοντες παραγωγικούς πόρους και ενθαρρύνοντας την τοπική παραγωγή.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ;
Η τράπεζα χρόνου Κορίνθου, είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων, σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής : το χρόνο. Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία, είτε είναι χειρονακτική εργασία είτε πνευματική, είτε απαιτεί εξειδίκευση είτε όχι και αυτό γιατί στόχος μας είναι να ανατρέψουμε την κυρίαρχη ιδεολογία του συστήματος που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και κατατάσσει τους ανθρώπους σε πνευματικά ανώτερους ή κατώτερους, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμους για την κοινωνία. Καμία εργασία, καμία σπουδή δεν είναι κατώτερη από την άλλη. Για όλες, όλοι μας, ξοδέψαμε τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά μας και όλες θεωρούνται εξίσου σημαντικές.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ :
1. Η οργάνωση αχρήματων συναλλαγών, μέσω της ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων.
2. Η καταπολέμηση της αποξένωσης και του ατομικισμού.
3. Η παράκαμψη της χρηματικής συναλλαγής που είναι βασικός παράγοντας δημιουργίας κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμoύ.
4. Η δημιουργία νέων δομών αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο με στόχο την κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών.
5. Η καταπολέμηση ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, αυτό της μοναξιάς και την δημιουργία δομών όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ασφαλείς και θα μπορούν να γνωρίζονται και να δικτυώνονται.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;
Σε όλους τους κατοίκους που επιθυμούν να αλληλοδιευκολύνονται στην καθημερινότητά τους χωρίς κόστος.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ :
  • Δημιουργούνται σταθερές – συνεχείς και πιστές σχέσεις αμοιβαιότητας που ενδυναμώνουν τα μέλη.
  • Δημιουργούνται δομές αλληλεγγύης.
  • Ενισχύουν το πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών.
  • Προσφέρουν έμπνευση στους συνανθρώπους και δημιουργούν σχέσεις σεβασμού μεταξύ τους.
  • Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία βιώνονται ως ελεύθερες και όχι αλλοτριωμένες δραστηριότητες.
  • Είναι περισσότερο συναναστροφές, που έχουν ως βάση τους την καλή επικοινωνία μεταξύ των μελών, παρά την «απασχόληση».
  • Βοηθούν τα άτομα να ανακαλύψουν ή να αναπτύξουν νέες ικανότητες και δεξιότητες.
  • Περιορίζουν τη σπατάλη.
  • Αναπτύσσουν τοπικούς πόρους.
  • Ευνοούν την αξιοποίηση πόρων.
  • Ενισχύουν την οικολογική συνείδηση.


Το πάρε-δώσε της Τράπεζας Χρόνου αφορά όλους όσοι έχουν ανάγκη ανταλλαγής χωρίς να πληρώσουν φόρους, αλλά και για όσους χρειάζονται μια μεγάλη γειτονιά.

Η Τράπεζα χρόνου λοιπόν μας επιτρέπει να αλλάξουμε. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Είμαστε άνθρωποι με σάρκα και οστά. Δε θέλουμε πλέον να είμαστε αριθμοί σε κάποιων τις αριθμομηχανές. Θέλουμε να διώξουμε το φόβο και να δημιουργήσουμε ζωντανά κύτταρα αλληλεγγύης αποτελούμενα από εμάς τους ίδιους. Όλοι μαζί, ο ένας για τον άλλον.

Εφόδιά μας είναι η αγάπη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Εφόδια που καταστρέφουν κάθε διαστρέβλωση και δημιουργούν τις δομές εκείνες, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η εδραίωση μιας νέας κοινωνίας χωρίς ανισότητες και ανταγωνισμούς. Με εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, καλλιέργεια και επικοινωνία.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;
Οπως κάθε τράπεζα διατηρεί λογαριασμό των «αναλήψεων» και των «καταθέσεων» κάθε μέλους, έτσι και στην Τράπεζα Χρόνου γίνεται το αντίστοιχο, μόνο που αντί για χρήματα οι λογαριασμοί αναφέρονται σε ώρες εργασίας.
Για παράδειγμα, ένας μπογιατζής μπορεί να βάψει σε δύο ώρες το δωμάτιο ενός μαθηματικού, οπότε πιστώνεται δύο ώρες στην τράπεζα. Ο μαθηματικός μπορεί να «εξοφλήσει» κάνοντας δύο ώρες φροντιστηρίου στην κόρη μιας νοικοκυράς κ.ο.κ.
Οι ώρες που κερδίζει κάθε μέλος βοηθώντας τους συμπολίτες του πιστώνονται στην τράπεζα για να τις χρησιμοποιήσει όταν τις χρειαστεί. Κάθε άτομο που γίνεται μέλος δεν υποχρεώνεται να κάνει τίποτα που δεν έχει προσφερθεί το ίδιο να κάνει, αφού περιγράφει στην Τράπεζα τι υπηρεσία θα μπορούσε να προσφέρει, αλλά και τι υπηρεσίες είναι πιθανό να χρειαστεί. 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ

Η Τράπεζα Χρόνου είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε προσφορά και ζήτηση υπηρεσιών από τους πολίτες, όπως:
  • Φροντίδα σπιτιού (μαγείρεμα, σιδέρωμα, ψώνια)
  • Φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών
  • Μαθήματα κάθε είδους: χορός, ζωγραφική, θέατρο, αυτοάμυνα, ξένες γλώσσες, Ελληνική γλώσσα, πληροφορική, κατασκευές κ.ά.
  • Σχολική μελέτη
  • Ραπτική και πλέξιμο
  • Μικροϋπηρεσίες συντήρησης σπιτιού και επισκευών (υδραυλικά, βάψιμο σπιτιού, επισκευές οικιακών συσκευών κ.ά.)
  • Επαγγελματικές συμβουλές (νομικές, λογιστικές κ.ά.)
  • Μεταφράσεις-δακτυλογραφήσεις
  • Βοήθεια σε συναλλαγές με υπηρεσίες
  • Κηπουρική και αγροτικές εργασίες
  • Ιατρικές υπηρεσίες
  • Αισθητική, κομμωτική
  • Φυσικοθεραπεία και διάφορα είδη μάλαξης

Επίσης, και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία θα ήταν χρήσιμη στην καθημερινότητά του κάθε ανθρώπου.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το άτομο που προσφέρει μια υπηρεσία ταυτόχρονα και να ζητά, καθώς πρόκειται για ανταλλαγή υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.
Επιπλέον, τα υλικά που μπορεί να απαιτούνται για την εκτέλεση μιας υπηρεσίας (π.χ. μπογιές, σωλήνες, βρύσες, βιβλία κ.ά.) καλύπτονται από το άτομο που δέχεται την υπηρεσία. Αυτός που την προσφέρει έχει την ευθύνη της παροχής της και μόνον. 

Μετά από μήνες αναζήτησης, συζητήσεων και δουλειάς, η Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου είναι γεγονός! Ένα γεγονός που ευελπιστούμε να μας φέρει πιο κοντά, να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι. Να μας μάθει να εκτιμάμε, να είμαστε υπέυθυνοι. Να μας οδηγήσει σε μια κατεύθυνση περισσότερο ανθρώπινη, πέρα από χρήματα και κέρδη.
Για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης!


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στο :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου