Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Μια μικρή θεατρική παράσταση ερασιτεχνών

Μια θεατρική παράσταση που προετοιμάζαμε με μεγάλη φροντίδα από το καλοκαίρι, γίνεται πραγματικότητα

Θα παρουσιαστούν δύο μονόπρακτα των 
Αργύρη Χιόνη : "Ο Ρήτορας" και
Ματέι Βισνιέκ : "Θα περιμένετε να περάσει ο καύσωνας" 

που πραγματεύονται θέματα πολιτικά και κοινωνικά όπως το πρόσωπο της εξουσίας, ο ρατσισμός, ο φασισμός και παρουσιάζονται με έναν ιδιότυπο, ποιητικό τρόπο.


Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ματέι Βισνιέκ : «Είμαι συγγραφέας του κόσμου, ανήκω στις λέξεις μου»
Ο Βισνιέκ είναι ένας συγγραφέας πολυπαιγμένος, με διεθνή αναγνώριση. Ρουμάνος, που ζει χρόνια στο Παρίσι και που πλέον γράφει στη γλώσσα της χώρας που τον υποδέχτηκε ως πολιτικό πρόσφυγα το 1987, μεταφέρει στη σκηνή με ποιητική αλλά και χιουμοριστική ματιά, την αγωνία του για τον άνθρωπο, σε όποιες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και να βρίσκεται, στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.


Από συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CITY τον Ιανουάριο του 2007

"Γράφω έτσι επειδή η ζωή από μόνη της είναι ένα μείγμα δράματος και κωμωδίας, γέλιου και κλάματος, καταστάσεων τραγικών και αστείων, γελοίων και ηρωικών… Αλλά έτσι είναι ο άνθρωπος, ένα πλάσμα αντιφατικό, ικανό να κουβαλά σε όλη του τη ζωή τρομερές αντιφάσεις, να είναι την ίδια στιγμή καλός και στοργικός πατέρας και ταυτόχρονα κακός και σκληρός με τους ανθρώπους γύρω του. Ο άνθρωπος με ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε, θέλω να καταλάβω την ανθρώπινη φύση και το πώς είναι δυνατόν να ζει με τις αντιφάσεις του.
Πάντοτε σε ότι γράφω δίνω μια διάσταση ποιητική. Δεν μπορώ να γράψω «ρεαλιστικά», πολύ απλά δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ξεκινώντας από μια πραγματική (ρεαλιστική) κατάσταση, να φτάσω στο φανταστικό, το γκροτέσκο, ακόμη και στο παράλογο…"


Αργύρης Χιόνης : Από τα τρία θεατρικά κείμενα που περιέχονται στο παρόν βιβλίο, τα δύο («Ο Ρήτορας» και «Αυτός εκτός και εντός του κουστουμιού του») γράφτηκαν το φθινόπωρο του 1971 ενόψει του διαγωνισμού μονόπρακτου που είχαν προκηρύξει για τις Κάτω Χώρες, ο θεατρικός οργανισμός Sater και το λογοτεχνικό περιοδικό Soma. Την εποχή εκείνη δεν είχα συμπληρώσει δύο χρόνια διαμονής στο Άμστερνταμ και Ολλανδικά μου δεν ήσαν επαρκή για να γράψω ζωντανούς διαλόγους. Προσέφυγα λοιπον στη λύση της παντομίμας, για την οποία απαιτούνταν μόνο σκηνικές οδηγίες. Τα δύο αυτά έργα απέσπασαν το πρώτο βραβείο και, κατά την ημέρα της απονομής, παραστάθηκαν από τον Stater.

Στον "Ρήτορα", ένας βουβός, αειφάγος και αδηφάγος πολιτικάντης γοητεύει το βουβό πλήθος


Που και πότε;

Στο θέατρο «Το πρώτο Σκαλί» Αποστόλου Παύλου 44, Κόρινθος
Κυριακές 6 -13 και 27 Απρίλη

Ώρα έναρξης 7.30μμ

Είσοδος ελεύθερη
(για τις συγκεκριμένες παραστάσεις, θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης και τα χρήματα θα καλύψουν τα έξοδα της παράστασης και του χώρου που την φιλοξενεί)

Παίζουν οι : Γιώργος Τασιούλης και Όλγα Παπαλεξάνδρου
Σκηνοθεσία/Διδασκαλία : Χριστίνα Σακελλαράκη
Στους φωτισμούς : Δημήτρης Κουτάντζης/Δημήτρης Καφαντάρης

Μετά το τέλος της κάθε παράστασης, για όποιον ενδιαφέρεται να παραμείνει, θα ακολουθεί συζήτηση.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου