Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Τα γλέντια των κηπουρών


Όλοι οι κηπουροί του κόσμου έχουν μια λάμψη στο βλέμμα. Η δουλειά τους είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο και παρατήρηση των φυσικών φαινομένων. Γνωρίζουν από την εμπειρία τους πως ο σπόρος που θα φυτευτεί χρειάζεται ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξή του. Πολλοί κηπουροί μέσα στους αιώνες ξέχασαν αυτό τον κανόνα και η προσπάθειά τους δυστύχησε. Ότι σπέρνεις θερίζεις. Μέσα σε αυτή τη φράση συσσωρεύεται όλη η σοφία του χαρούμενου κήπου.
Σε κάποιο ταξίδι στη μακρινή ανατολή, ο κηπουρός άκουσε τη λέξη «κάρμα» και πολύ του άρεσε ο ήχος της. Ρώτησε τη σημασία της και του είπαν πως κάρμα είναι το αποτέλεσμα των πράξεών μας. Ότι μας συμβαίνει το έχουμε προκαλέσει. Φυσικός νόμος δράσης και αντίδρασης, αιτίας και αποτελέσματος. Τα μάτια του κηπουρού δάκρυσαν από χαρά και θυμήθηκε το μικρό κομμάτι γης που είχε υπό την προστασία του σε αυτή τη ζωή και τον είχε διδάξει τόσα όμορφα πράγματα. Ένα μικρό σύμπαν κάτω από τα πόδια του και μπρος στα μάτια του έτοιμο για να το ανακαλύψει.
Γυρίζοντας από το μακρινό αυτό ταξίδι, ο κηπουρός φώναξε τους φίλους του να μοιραστεί την εμπειρία του ταξιδιού του. Πάλι ο κήπος τον είχε διδάξει πως τη χαρά του νόστιμου φρούτου την παίρνεις από αυτούς με τους οποίους θα το μοιραστείς. Πολλοί ήρθαν, λίγοι έμειναν μέχρι το τέλος. Οι περισσότεροι έλεγαν πως αυτά είναι δεισιδαιμονίες από την ανατολή, άλλοι ήταν αδιάφοροι και λίγοι έμειναν και χάρηκαν μέσα από την καρδιά τους με τα νέα που έφερε ο κηπουρός από τα ξένα.
Αυτοί οι κηπουροί από εκείνη τη στιγμή σταμάτησαν να παραπονιούνται και να γκρινιάζουν διαρκώς με ότι συμβαίνει στη ζωή τους. Τα χαμόγελα ήταν συχνότερα και σε κάθε τέλος μιας καλλιεργητικής περιόδου, γιόρταζαν και τραγουδούσαν και για τις πολιτικές εξελίξεις του χωριού τους μάλλον σατυρικά, όπως έκαναν και οι παλαιότεροι κηπουροί αυτού του κόσμου.
Είθε όλοι οι κηπουροί του κόσμου να ανθίζουν και να αναπτύσσονται!   


 Από : Τάσος Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου