Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου


Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το απόγευμα, η Ανοιχτή συνέλευση πλατείας "Περιβολάκια" Κορίνθου παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων, με σκοπό να καταθέσει αίτημα προς το Δήμο να πάρει θέση σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ αφού ήταν ο μοναδικός δήμος της Κορινθίας που δεν είχε πάρει θέση έως προχθές.

Σημειώνουμε πως πέρα από οποιαδήποτε δράση που μπορεί να κάνουμε ως πλατεία, είμαστε πολίτες της Κορίνθου, άνθρωποι που ζούμε και εργαζόμαστε εκεί, πληρώνουμε δημοτικά τέλη και προσφέρουμε. Φυσικά στην ημερήσια διάταξή τους, δεν υπήρχε χώρος για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, όπως αυτό της επιβολής φόρου ακινήτων. Αντιθέτως κάνουν σχέδια ανάπλασης της πλατείας Περιβολάκια. Πως θα αλλάξουν τα πλακάκια, πως θα κουρέψουν τα δέντρα και τι χρώμα πανσέδες θα φυτέψουν. Όλα για το φαίνεσθε. Καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Ο Δήμαρχος ούτε καν εμφανίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο έκανε και στις 23 Νοεμβρίου, όταν επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο μετά τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ. Είχε κλειδαμπαρωθεί κυριολεκτικά στο γραφείο του, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να μας συναντήσει και να ακούσει τις απόψεις μας. Η δράση μας αυτή, πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του κινήματος «Δεν πληρώνω» του ΕΠΑΜ και του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. (Βίντεο : http://youtu.be/HVHl3fqUTKc).

Κατά τη διάρκεια του ΔΣ, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και κάποιοι της αντιπολίτευσης που στηρίζονται από τα κόμματα της εξουσίας, αφού άκουσαν τις απόψεις μας, μας αντιμετώπισαν με απαξίωση, κυνισμό και έλλειψη σεβασμού. Μια στάση που δείχνει το πώς αντιμετωπίζουν τους δημότες της πόλης. Βέβαια αυτό το είχαμε ξαναζήσει, είναι πάγια τακτική τους να αδιαφορούν για τους δημότες της Κορίνθου. Θα ήταν όμως καλύτερο για αυτούς να καταλάβουν ότι οι μέρες τις αφθονίας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ότι η ύπαρξή τους ως "πολιτικά" όντα εξαρτάται από εμάς. Όσο θα μας απαξιώνουν, τόσο θα ξεγυμνώνονται. Τόσο θα φαίνεται πόσο λίγοι είναι, στα μάτια του κόσμου που υποφέρει.

Το κυρίως θέμα όμως είναι η θέση τους : κλωθογυρίζοντας και αναμασώντας τις ίδιες και τις ίδιες πολιτικάντικες υποκρισίες του τύπου «ναι το χαράτσι της ΔΕΗ είναι ένας εκβιαστικός και επαχθής φόρος», τοποθετήθηκαν πως κάποιοι πρέπει να το πληρώσουν και ο Δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εξετάζει δικαιολογητικά των αδύναμων, να τους εγκρίνει ως αδύναμους (αλήθεια με ποιο κριτήριο;) και μετά να τους παραπέμπει στο Δικηγορικό Σύλλογο Κορίνθου για προσφυγή χωρίς χρήματα. Δηλαδή, περίμεναν τον Δικηγορικό Σύλλογο να ανακοινώσει την προσφυγή του κατά του φόρου ακινήτων για τον χρησιμοποιήσουν ως δεκανίκι και να ξεφορτωθούν τις ευθύνες τους. Μια ζωή στην αποφυγή, διανθισμένη με μπόλικη φιλανθρωπική φαντασία για να δείξουν πως νοιάζονται και τον συνάνθρωπο.

Μα τι να την κάνει τη φιλανθρωπία σας ο συνάνθρωπος όταν δεν έχει ρεύμα, δεν έχει πετρέλαιο, δεν έχει βιβλία στο σχολείο το παιδί του, δεν έχει δουλειά και οι γέροντες γονείς του ζουν στη φτώχεια με 300 ευρώ; Λίγη αξιοπρέπεια από αυτή που του έκλεψαν όλοι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις πως θα του τη δώσετε;

Όταν εκθέσαμε την άποψη, την οποία παραδέχτηκαν εμμέσως και οι ίδιοι, ότι ο φόρος αυτός είναι παράνομος, όπως έχουν δείξει και κάποιες δικαστικές αποφάσεις και αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, άρχισαν να χρησιμοποιούν την αμέσως επόμενη στρατηγική τους κίνηση. Την επιθετικότητα. Μας χλεύασαν και μας είπαν «τι ήρθατε να μας πείτε τώρα εδώ 20 νοματαίοι», «εδώ δεν είναι πλατεία», «παράτα μας ρε» και άλλα τέτοια ωραία και άκρως ευγενικά.

Στην πρόκλησή τους αυτή απαντήσαμε κατά τον ίδιο τρόπο, προχωρώντας σε μία κίνηση πολύ απλή και κυρίως συμβολική, η οποία άναψε τα αίματα. Κατεβάσαμε τους διακόπτες του ρεύματος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου! Μια κίνηση, με την οποία απλά θέλαμε να δείξουμε στους κυρίους δημοτικούς συμβούλους πώς είναι να ζει κάποιος το 2011 χωρίς ρεύμα. Θέλαμε να δείξουμε πως σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς για τον τόπο μας, είναι ανεπίτρεπτο να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με τις ζωές των ανθρώπων.

Το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Λέμε όχι στο παράνομο αυτό χαράτσι που εφαρμόζεται από μία μη εκλεγμένη κυβέρνηση.
Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

Όλη τη συνεδρίαση του ΔΣ καθώς και το τι ακολούθησε της διακοπής ρεύματος, μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο σχετικό βίντεο που βρίσκεται εδώ: http://youtu.be/oH51EUGF4xc.

Ανοικτή συνέλευση πλατείας «Περιβολάκια» Κορίνθου
www.perivolakia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου