Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Αντιπρόταση!



Ακούγοντας λοιπόν τις δηλώσεις διαφόρων πολιτικών, ανθρώπων που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ζωή, που ζουν σε δικούς τους φιλελεύθερους κόσμους, γεμάτους εκμετάλλευση, συμφέροντα και χρήμα, που λένε ότι οι άνεργοι θα πρέπει να δουλεύουν δωρεάν για το κράτος ή για κάποιον ιδιώτη, έχω να κάνω κι εγώ την πρότασή μου. 
 
Λοιπόν συνάδελφοι άνεργοι, για τις ώρες που περνάμε χωρίς απασχόληση, η δική μου πρόταση λέγεται Τράπεζα Χρόνου.   

Η «Τράπεζα Χρόνου» είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής , το χρόνο. Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία, είτε είναι χειρονακτική εργασία είτε πνευματική, είτε απαιτεί εξειδίκευση ή όχι και αυτό γιατί στόχος μας είναι να ανατρέψουμε την κυρίαρχη ιδεολογία του συστήματος που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και κατατάσσει τους ανθρώπους σε πνευματικά ανώτερους ή κατώτερους, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμους για την κοινωνία. Καμία εργασία, καμία σπουδή δεν είναι κατώτερη από την άλλη. Για όλες, όλοι μας, ξοδέψαμε τον πολύτιμο χρόνο μας και την ενέργειά μας και όλες θεωρούνται εξίσου σημαντικές.

Στην Τράπεζα Χρόνου, ο άνθρωπος είναι ο πρωταγωνιστής. Όχι τα χρήματα. Υπάρχουν ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα να ασχοληθείς, κάποια που απλά ξέρεις να τα κάνεις και κάποια που χρειάζονται εξειδίκευση, πράγματα που θέλεις να τα κάνεις απλά για να περάσεις την ώρα σου και άλλα που ίσως να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις τις γνώσεις σου. Δίνεις τον ελεύθερο χρόνο σου και ωφελείσαι από τον ελεύθερο χρόνο των άλλων. Και αυτή είναι η μοναδική συναλλαγή που κάνεις!

Παρόλη λοιπόν την έλλειψη χρήματος σε αυτές τις συναλλαγές, έχεις κάτι να κερδίσεις. Από το να κάνεις νέες γνωριμίες και να περάσεις χρόνο μαζί με ανθρώπους που μέχρι πρότινος σου ήταν άγνωστοι – ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και δημιουργώντας μικρές εστίες αλληλεγγύης -  μέχρι να μάθεις ξένες γλώσσες, ή οτιδήποτε άλλο σε ενδιαφέρει, ή ακόμα και να εξοικονομήσεις μερικά χρήματα από υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν στο δίκτυο.

Στην Τράπεζα Χρόνου, κανείς δεν θα σε κρίνει, κανείς δεν θα σε απαξιώσει, κανείς δεν θα σου δώσει εντολές, κανείς δεν θα σε εκβιάσει αν δεν κάνεις κάτι καλά. Δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι στην Τράπεζα Χρόνου. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που συνεργάζονται και βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Λοιπόν συνάδελφε άνεργε, ενεργοποιήσου, βγες έξω, ψάξε, βρες πως μπορείς να συμμετέχεις, πρόσφερε, ανακάλυψε όλα τα κρυμμένα σου ταλέντα, αυτά που αυτοί σου λένε ότι πρέπει να τους τα χαρίσεις…
Δομές αλληλεγγύης, Τράπεζες Χρόνου, εναλλακτικά νομίσματα υπάρχουν πλέον, σχεδόν παντού!

Και κέρδισε κάτι από όλα αυτά τα μικρά – που μπορεί να τα νομίζεις άχρηστα – αλλά τελικά μεγάλα ανθρώπινα προσόντα σου. Κέρδισε φιλίες, κέρδισε χαμόγελα, κέρδισε ουσία και τέλος εξοικονόμησε και λίγα χρήματα. Να είσαι σίγουρος πως όλοι αυτοί που θέλουν να σε κάνουν να νιώθεις σκουπίδι για να σε ελέγξουν, θα λυσσάξουν…


Φυσικά, η πρότασή μου αφορά και άτομα που εργάζονται και θέλουν να συμμετέχουν σε μια εναλλακτική μορφή οικονομίας, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους. Κανείς δεν περισσεύει, όλοι είμαστε χρήσιμοι ο ένας στον άλλον! Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί σε κάποιων τις αριθμομηχανές!



Για περισσότερες πληροφορίες :
Τράπεζα Χρόνου Συντάγματος - www.time-exchange.gr/
Τράπεζα Χρόνου Κορίνθουwww.txkorinthou.gr
Τράπεζα Χρόνου Μοσχάτουwww.mesopotamia.gr/trapeza_xronou.htm
Τράπεζα Χρόνου Λαμίαςwww.lamia-city.gr/netexchange.php
Τράπεζα Χρόνου Παλλήνης -http://ethelontespallinis.gr/
Τράπεζα Χρόνου Εξαρχείων - http://exarchia.pblogs.gr/2012/11/h-trapeza-hronoy-exarheiwn-einai-edw.html

1 σχόλιο:

  1. Παλιά και ενδιαφέρουσα ιδέα ...

    Στο παρακάτω link, αναλύονται πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, σχετικά με την εφαρμογή της.

    Τime Banking ή Τime Trade

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή